4 kilotavulla universumi kasaan

Vuoden 2012 Assemblyn voittanut Hartverdrahtet on 4 kilotavun demo, jossa universumi luodaan pienistä maisemakuvista, ja kaikki tämä on pakattu normaalin Word-tiedoston kokoon! Vaikka samaan aikaan moni demoskenen ihmisistä ihasteli Hollywoodin ison budjetin CG-tuotantoa, ei tiettyä laatua voida saada aikaan muuta kuin vahvalla osaamisella. Demoskenestä löytyikin tähän aikaan paljon tekijöitä, jotka halusivat animaatioiden ja elokuvien teon sijaan keskittyä reaaliaikaisiin audiovisuaalisiin esityksiin, jotka pystyttiin pakkaamaan nätisti 4 kilotavun paketeiksi.

Image result for 4 kilotavulla universumi kasaanVoittajaksi maailmankaikkeuden tiivistelmä

Vuoden 2012 Assemblyssä pidetyn kilpailun voittikin Hartverdrahtet-esitys, jossa maailmankaikkeuden maisema luotiin pienistä maisemakuvista. Demoskenen tekijät usein rakentavat itselleen kustomoituja ohjelmia, jotta tuotokset olisivat mahdollisimman ekonomisia ja voittaneen demon tekijä, Demoscene Passivist, käytti tehtävään useita eri työkaluja. Demon luominen vei noin kaksi kuukautta ja suurena haasteena oli pysyä 4,096 tavun rajan sisällä. Tässä käytettiin apuna koodin pakkaajjaa, Shade Minifieriä ja 4klangia, kun taas musiikin tuotantoon käytetiin minimalistista ohjelmaa.

Demoscene Passivist ryhmä tunnistettiin myös muista 4k demoistaan, joista esimerkiksi Electronenmultiplizierer on ollut erityisen suosittu. Lisäksi ryhmä on työstänyt demoa Commondore VIC-20:lle.

Ohjelmoijat oppivat demoskenestä

Nykyajan ohjelmoijat oppivatkin paljon demoskenen tekijöiltä, jotka onnistuvat pakkaamaan koodit erittäin pieneen kokoon. Nykyään demoskenen ryhmien julkaisemat avoimet työkalut ovat erittäin suosittuja ja näiden takana on esimerkiksi legendaariset Farbraush- ja Conspiracy-ryhmät. Vaikka kilpailuissa demojen tuleekin ola optimoitu korkeintaan 4 kilotavuun, päästään yllättävän pitkälle jo pelkästään yhden kilotavun avulla.

Tietenkin suurin osa ohjelmoinnin osaajista ja IT alan yrityksistä haluaa hyödyntää mahdollisimman kompakteja ja pieneen tilaan mahtuvia tiedostoja ja koodeja. Tämän takia demoskenellä on aina ollut ja tulee aina olemaan merkittävä rooli alan muokkaajana, vaikka sitä ei välttämättä alkuun tulisi ajateltua. Onkin aika ihmeellistä, miten pienestä nuorten harrastajaryhmästä on tullut niin merkittävä sosiaalinen ryhmä. Kuinka omaa luovuuttaan ilmaisevat ja taitojaan karttavat intoilijat ovat onnistuneet luomaan sellaisia ratkaisuja, joihin muut alaa opiskelleet tai sillä pitkään toimineet eivät ole pystyneet. Tämä onkin yksi hyvä ja havainnollistava esimerkki siitä, mitä intohimo saa parhaimmillaan aikaan.