Commondoresta Amigaan

Ensimmäiset demoryhmät kamppailivat Commodore 64 parissa, mikä tunnettiin jokamiehen koneena. Tuotanto lopetettiin sen jälkeen, kun konetta oli myyty 22 miljoonaa kappaletta. Kun Motorola 68000 mirkosirulla varustettu, Amiga saapui markkinoille, se edusti valtavaa harppausta voiman suhteen. Amigan serkku Commondore sisälsi vain 8-bittisen toiminnan, kun taas Amigassa oli uutuutena myös Sinclair ruutu. Demoryhmät parvailivat uusien koneiden ympärillä, sillä ne mahdollistivat suuremman väripaletin ja huomattavasti kehittyneemmät äänet. Amigan kustomoidut sirut puolestaan houkuttelivat nokkelia koodareita puoleensa, jotka lähtivät suoraan seikkaileman uuden kovalevyn maailmaan. Vaikka Amiga 1000 julkaistiin jo vuonna 1985, vasta halvempi vuonna 1987 julkaistu Amiga 500 sai demoskenen tekijät ostobuumiin, halvemman hinnan ansiosta.

Alkuaikoina suurin osa demoista levisi postin välityksellä, mutta tämä Image result for Commondoresta Amigatapa alkoi olla haastava, koska demoskenen väkiluku alkoi kasvaa. Myöhemmin kokeiltiin myös puhelimen välityksellä tapahtuvaa lähettämistä, mutta kun yhdellä demontekijällä saattoi olla yli 100 kontaktia, alkoi kuukausittaiset puhelilaskut noisemaan lähes 1 000 € luokaan. Nuorille vastaavien summien tuhlaaminen ei tietenkään ollut kovinkaan usein mahdollista. Osa päätyi myymään tietokoneensa kattaakseen kulut ja samalla lopettamaan liian kalliiksi muuttuneen harrastuksen. Toiset taas alkoivat kauppaamaan hakkeroituja puhelinkortteja. Varsinkin Yhdysvalloissa Virgin kortit olivat suosittua valuuttaa, sillä niitä voitiin käyttää jopa 6 – 8 viikkoa. AT&T sekä MCI kortit olivat kuitenkin yleisimpiä, sillä ne mahdollistivat kuluttomat puhelut 800 alkuisille numeroille useimpiin maihin. Parhaimmat hakkerit ja demoskenen tekijät vaihtoivatkin arvokkaita viedostoja, joissa oli yksityiskohtaiset ohjeet sinisten boksien rakentamiseen ja siihen, kuinka hakkeroida puhelinkortteja. Ennen Internetin aikaa alalla olevat rakensivat oman kansainvälisen kommunikointiin tarkoitetun verkoston, sillä yhteistyö eri maiden kanssa alkoi yleistymään.

Ajat ovat siis suuresti muuttuneet siitä, mitä ne aikaisemmin olivat. Ajatukset siitä, että demoja jouduttiin lähettämään postilla ovat lähes naurettavia, sillä internetin antamat mahdollisuudet ovat avanneet ovet myös pienemmän budjetin tekijöille. Samalla teknologian hinnan alentuminen ylipäätään on antanut sellaisen pohjan demoskenelle, mistä ei voitu aikaisemmin edes haaveilla. Vanhimmat vielä mukava olevat demoskenen konkarit muistavat vielä ne ajat, jolloin kommunikointi oli haastavaa.