Image result for Demopartyjen historiaCopypartyt tulivat ensin

Demopartyt saivat alkunsa 1980-luvulla, mutta siihen aikaan niitä kutsuttiin vielä copyparteiksi. Näissä alusta piraatit ja demojen tekijät kokoontuivat yhteen ja pääsivät luomaan suhteita sekä jakamaan tietojaan ja alustojaan. Alkuun kilpailuilla ei ollut mitään tekemistä kokoontumisten kanssa, eli ne alkoivat vasta paljon myöhemmin, 1990-luvun puolella. Copyparteissa tarkoitus olikin kokoontua samanmielisten ihmisten kanssa yhteen ja kehittää toimintaa eteenpäin.

Copypartyt keskittyivät myös suurimmaksi osaksi Amiga ja C64 skenen ympärille, eli myös demot olivat pitkälti näihin keksittyneitä. Kun PCt alkoivat ottamaan harppauksia markkinoilla ja valtaamaan niitä, muuttui myös demojen ja introjen helppo tekeminen vaikeammaksi. Samalla myös virkavallan toiminta tehostui erityisesti varastettujen ja kopioitujen ohjelmistojen suhteen, jonka takia copy partyjen piti jäädä enemmän huhupuheen mukaan järjestettäväksi toiminnaksi. Suuremman luokan ja laillisen imagon saavuttamiseksi lähdettiin rakentamaan uusia tapahtumia, jotka myöhemmin nimettiin demopatryksi. Jotkut vanhan ajan tekijät kuitenkin kutsuvat vieläkin demopartyjä nimellä copyparty.

1990-luvun muutoksia

1990-luvulla keskittyminen alkoi siirtymään pois laittomasta toiminnasta ja sen tilalle tuli demojen tekeminen ja kilpaileminen tuotoksilla. Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin kopioiminen oli usein näissä tapahtumissa erikseen kielletty järjestäjien puoleltaa, eikä myöskään alkoholin nauttimista sallittu missään muodossa. Laiton kopiointi ja juopottelu tulikin vielä jatkumaan, mutta vähemmän julkisessa muodossa.

1990-luku oli merkittävä aika myös siitä, että silloin alettiin järjestämään kolme parhaiten tunnettua ja arvostetuinta demopartyä. Tähän joukkoon kuuluu tanskalainen The Party, norjalainen The Gathering ja suomalainen Assembly. Nämä tapahtumat järjestetään joka vuosi ja niihin saapuu tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa. Ne olivatkin aikanaan alan johtavimmat tapahtumat ja Assembly omaa edelleen saman statuksen. The Gathering järjestetään vieläkin, mutta tietokonejuhlat nimellä ja suurin osa demoskeneläisistä suosii mielummin Saksassa samaan aikaan järjestettävää Revision demopartyä.

Suuremman luokan kokoontumiset ovat kuitenkin nostaneet esille myös ongelmia, kun yhtäkkiä paikalle alkaakin usein ilmestymään muita tietokoneintoilijoita, joista skeneläiset eivät kovin paljoa välitä. Varsinkin LAN-pelaajat osallistuivat usein juhliin vain käyttääkseen hyväksi tiloja, ilman oikeaa kiinnostusta demoihin. Lue lisää tästä ilmiöstä sivustomme muista osioista.