Demoparty on tapahtuma, jossa demoskenen tekijät ja muut tietokoneiden ystävät kokoontuvat ja ottavat osaa kilpailuun, jota kutsutaan nimellä kompot. Tyypillisesti juhla on jatkuva tapahtuma, mikä tulee leviämään vähintään koko viikonlopun ajalle, eli paikalle kokoontuvilla tietokoneintoilioilla on runsaasti aikaa sosiaalistua toistensa kanssa. Itse kilpailuun osallistuvat työnäytteet esitetään usein yöllä, ja tässä käytetään videotykkiä sekä kaiuttimia. Tässä artikkelissa kerromme demopartyista. Muista lukea myös muut aihetta käsittelevät artikkelimme.

Minkälaisia demopartyt ovat?

Suurin osa demopartyihin saapuvista henkilöistä ottaa aImage result for Tietoa demopartyistaina mukaan oman tietokoneensa, jotta omia työnäytteitä voidaan esitellä ja niillä voidaan kilpailla. Aina skenen varhaisista ajoista tähän päivään asti, suurin osa juhlista sisältää ainoastaan suuren hallin pöytineen, sähkön, sekä paikallisen internetyhteyden. Sen takia demopartyt muistuttavat hyvin pitkälle LAN juhlia ja kokoontumisia, eikä ole lainkaan tavatonta, että suurimmissa demoparteissa on myös pelaajia ja muita tietokoneintoilijoita paikalla. Tosin Demoparty eroaa LAN-juhlista suuresti siinä, että demoskenessä vietetään paljon enemmän aikaa sosiaalisissa merkeissä, eikä pelkästään juhlahallissa. LAN-juhlissa taas kävijät viettävät suuren osan ajasta oman tietokoneen ruudun edellä.

Massoilla eri näkemys tapahtumista

Suurimmat alan partyt ovat yrittäneet kuvata tapahtuman teemaa skenen ulkopuolisille ihmisillä monilla eri tavoilla. Tietenkin alan tekijöille juhlat ovat aina demoparty, copyparty tai pelkästään party nimellä, mutta tämä ei kerro juuri mitään ulkopuolisille ihmisille. Juhlista ja tapahtumista on käytetty nimityksiä kuten tietokonekonferenssi, tietokonetapahtuma, tietokonefestivaali, tietokonetaiteiden festivaali, nuorten tietokonetapahtuma, nörttien kokoontuminen tai nörtti festarit. Siitä huolimatta ne eivät ole kovinkaan tunnettuja, eikä kävijöitä ole skenen ja tietokone harrastajien ulkopuolelta kovinkaan paljoa.

Eurooppa jyrää juhlilla

Säännöllisimmin demopartyjä järjestetään Euroopassa ja niitä on noin 50 kappaletta joka vuosi. Sen sijaan Yhdysvalloissa juhlia järjestetään vain muutaman kerran vuodessa. Suurin osa tapahtumista on pieniä paikallisia tapahtumia, johon lähialueen tekijät kerääntyvät, kun taas suurimmat kansainväliset partyt keräävät porukkaa ympäri maailmaa. Näitä ovat esimerkiksi Breakpoint tapahtuma ja Assembly tapahtuma, joka itse asiassa on Suomessa joka vuosi järjestettävä, maailman suurimpiin kuuluva, demoparty. Suomalaisella on siis erittäin helppo päästä toimintaan mukaan!